Home » Europa » Croatia » Croatia, de la Zlatni Rat la Plitvice – partea 1
Croatia, de la Zlatni Rat la Plitvice – partea 1
Split, Croatia

Croatia, de la Zlatni Rat la Plitvice – partea 1

Am vizitat Croatia in 2013. Eram curios sa vad cate din informatiile pe care le-am primit despre aceasta tara sunt valide. De la inceput va spun ca cel mai comod mod de ajuns in Croatia este cu avionul, cu sosire la Dubrovnik, sau mult mai ieftin, la Venetia in Italia. Eu am ales aceasta a 2-a varianta.  Am cumparat bilete la Wizzair cu aproximativ 100 euro dus intors si cu bagaje incluse. Cursele Wizzair aterizeaza de fapt la Treviso, care este la aproximativ 30 km de Venetia.

De la aeroportul Treviso am inchiriat o masina prin Europcar. M-am certat putin cu receptionerul pentru ca eu rezervasem o masina din gama Renault Clio iar el mi-a oferit un Fiat Panda si mi-a zis ca nu are altceva si ca consuma foarte putin! Pana la urma a trebuit sa acceptam Fiatul, care s-a dovedit pana la urma foarte bun mai ales la consum si la parcarile in locurile aglomerate.

Deci, l-am incarcat pe Panda cum am putut mai bine si am plecat la drum. Ne-am propus sa nu vizitam Venetia decat la intoarcere si sa mergem in prima zi pana la Orasul de granita cu lumea balcanica si fosta lume comunista, Trieste.

Un prieten ma sfatuise ca nu merita innoptat in Trieste ci inainte de oras, la Duino, unde se afla un Castel foarte frumos si vechi, care domina cel mai nordic punct al marii Adriatice. Intradevar, de la ferestrele castelului se vede o panorama superba cu golful Trieste. Castelul Duino construit in 1389 de familia Wallsee, cu gradinile sale terasate merita vizitat. Acolo veti gasi si un buncar sapat in stanca de nazisti in al doilea razboi mondial, tocmai pentru a controla pozitia strategica a Castelului Duino. Intrarea la castel costa 8 Euro de persoana.

Merita mentionat si un alt castel superb pe care l-am vizitat si care este situat intre Duino si Trieste si anume Miramare, care a fost construit mai recent, intre 1856 și 1860 pentru arhiducele Ferdinand Maximilian von Osterreich , fratele imparatului Franz Joseph I. Si acest castel are un parc mare si frumos unde veti vedea multe specii de arbori si plante mediteraneene. Merita sa faceti un popas. Intrarea la castel costa de asemenea 6 Euro de persoana.

Dar acest articol este despre Croatia, deci sa pornim din nou la drum! Dupa o noapte petrecuta la o pensiune originala, Da Rosy, care era de fapt un apartament mare tinut de doi baieti, care inchiriau camere din el si iti serveau micul dejun intr-un mod foarte haios, am ajuns a doua zi in Trieste, oras aflat la confluenta a doua lumi, cea occidentala si cea balcanica. La Trieste, pe vremea cortinei de fier ajungeau foarte multi refugiati politici din lumea comunista. Orasul este un port si nod comercial important dar nu are multe obiective turistice.

De la Trieste ne-am abatut de la linia coastei ca sa ocolim prin nord peninsula Histria deoarece destinatia noastra era statiunea Bol de pe insula Brac, care era mult mai la sud.

Am ales o ruta prin Slovenia, care ne scotea direct si rapid la tarmul marii, la Rijeka. De la Rijeka aveam optiunea sa mergem pe autostrada pana la Split, dar am ales pana la urma sa mergem pe linia Coastei Dalmate. Soseaua este pe doua benzi, si serpuieste prin fiecare golfulet si peninsula. Este foarte putin circulata pana aproape de Zadar pentru ca de-a lungul ei sunt presarate numai cateva sate pescaresti si cateva statiuni minuscule, in special pentru cei care vor sa stea in camping.

Pentru mine a fost o surpriza deoarece ma asteptam la cu totul altceva, stil Coasta de Azur, dar se pare ca solul foarte arid si stancos in zona coastei a impiedicat formarea unor asezari mai mari. Mai mult decat atat, benzinariile sunt foarte rare pana la Zadar si am avut emotii ca Panda ramane pe uscat :). Dar Panda a strabatut cei 240 km de coasta cu stoicism iar noi am admirat in scurtele opriri, frumusetea salbatica a Coastei Dalmate. In toata zona cuprinsa intre Rijeka si Split nu am vazut plaje cu nisip sau macar cu pietricele. Tarmul marii este stancos si in multe locuri abrupt. In schimb la cativa kilometri in larg se vedeau o multitudine de insule mai mari sau mai mici care pareau si ele destul de aride si stancoase.

Plaja din Bol, Croatia

Plaja din Bol, Croatia

Am vizitat orasul Zadar, centrul istoric al Dalmatiei, in graba din pacate pentru ca orasul este foarte frumos, a fost dezvoltat de romani si fortificat in Evul Mediu cu ajutorul venetienilor, care l-au folosit ca pe un avanpost in lupta cu turcii. Venetienii au construit si un sistem autonom de alimentare cu apa, bazat pe puturi de mare adancime, pentru a asigura supravietuirea locuitorilor in caz de asediu. Zadar are aspect medieval dar si o faleza frumoasa la Marea Adriatica.

Noi ne grabeam sa prindem o cursa de feribot care pleca din Split spre insula Brac. Am ajuns in Split pe inserat si ne-am indreptat spre port. Portul din Split este un nod foarte important de transport maritim de unde pleaca atat feribat-uri spre insulele Croatiei cat si spre porturile grecesti si italiene. Cand ajungi in port este bine sa te orientezi in prealabil de la ce chei pleaca feribot-ul si la ce coada de masini trebuie sa stai.

Biletul pana pe o insula croata costa echivalentul a 15-20 de euro per masina si cam 6 euro de persoana. Biletele se iau de la casieriile aflate la intrarea in port.

Feriboatul pana pe insula Brac este foarte incapator si poate prelua cam 100 de autovehicule. Calatoria este foarte placuta si se termina in orasul Supetar din nordul insulei Brac. Insula Brac nu este dintre cele mai mari ale Croatiei dar este una dintre cele mai frumoase si are cea mai vestita plaja din Croatia, considerata si una din cele mai frumoase ale Europei, Zlatni Rat, in romaneste Capul de Aur sau Cornul de aur.

Aceasta plaja se afla chiar in statiunea unde inchiriaseram apartamentul, pe nume Bol. Am ajuns la Bol seara tarziu, pe un drum intortocheat care a suit in serpentine printre paduri de pin si livezi de masline si apoi a plonjat abrupt pana la nivelul marii, unde se afla statiunea, chiar in sudul insulei.

Marina din Bol, Croatia

Marina din Bol, Croatia

Bol este o statiune cocheta cu o faleza foarte frumoasa si mai multe plaje cu pietris aflate la liziera unor padurici de pini. Toata lumea dorea sa faca plaja pe celebra Zlani Rat, plaja de cinci stele a Croatiei. Nici noi nu am ascultat de sfatul gazdei noastre care ne-a spus ca localnicii evita  Zlani Rat  si se duc pe o plaja la iesirea din statiune, langa o manastire dominicana. In prima zi ne-am suit in masina si ne-am dus glont la Zlatni Rat. Desi in Bol parcarea este gratuita, la Zlatni Rat costa cam 10 euro pe zi. Din parcare am parcurs o padurice de pini care cresc efectiv din pietrisul plajei. Nu imi explic ce substante nutritive gasesc radacinile lor in combinatia pietris cu apa de mare. Dar paduricea de pini se continua in promotoriul care gazduieste celebra plaja.

Plaja Zlatni Rat, Bol, Croatia

Plaja Zlatni Rat, Bol, Croatia

In afara de paduricea frumoasa de pini si de cei  aproximativ 25 de Euro pe care i-am platit pentru o umbrela si doua sezlonguri, as putea spune ca nu m-a mai impresionat nimic la Plaja Zlatni Rat. Este mult mai frumos, mai putin aglomerat si mai placut sa faci plaja pe celelalte plaje din Bol.

Intr-o zi am luat masina si am vizitat si alte doua localitati de pe insula Brac, Sumartin si Povlja. Daca sumartin nu prezinta prea mare interes, la Povlja am gasit o plaja superba si aproape pustie, cu o panorama impresionanta a Croatiei continentale. De vizitat!

Peisaj de pe insula Brac, cu vedere la partea continentala a Croatiei.

Peisaj de pe insula Brac, cu vedere la partea continentala a Croatiei.

Pe scurt, sederea pe insula Brac a fost foarte placuta, cu toate ca am simtit putin lipsa unei plaje cu nisip fin, cum este cea de la Mamaia. Dupa 5 zile, am parasit insula si ne-am imbarcat pe feribot cu destinatia Split.

 

Pescarii pleaca in larg. Nu este ceea ce credeti :) - Sumartin, Brac, Croatia

Pescarii pleaca in larg. Nu este ceea ce credeti 🙂 – Sumartin, Brac, Croatia

 

 

Am vizitat Croatia in 2013. Eram curios sa vad cate din informatiile pe care le-am primit despre aceasta tara sunt valide. De la inceput va spun ca cel mai comod mod de ajuns in Croatia este cu avionul, cu sosire la Dubrovnik, sau mult mai ieftin, la Venetia in Italia. Eu am ales aceasta a ...

Review Overview

User Rating: Fii prima (primul)!
0

Despre Mihnea Andrei

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*