Home » Europa » Cehia » O vizita la castelele cehesti
O vizita la castelele cehesti
Castelul Bouzov

O vizita la castelele cehesti

De vrei să fii un prinț în armură…

h

Situată în centrul Europei, Cehia este un ținut de basm, în care castelele, cetățile și bisericile vechi de sute de ani păstrează și astăzi colecții și valori deosebite și vorbesc despre secole de istorie și tradiții adunate din toate colțurile lumii. Fiecare dintre cele 14 regiuni ale Republicii Cehe poate constitui o destinație pentru o călătorie de câteva zile. Peisajele de o frumusețe aparte, dealuri, munți, lacuri și bogății arhitecturale, toate acestea vorbesc despre un tărâm desprins din poveștile cu prinți și prințese.

Cum Cehia se poate mândri cu nu mai puțin de 2000 de castele, cetăți, fortărețe, evident că nu ai cum să vezi decât o mică parte dintre ele. Primul care trebuie vizitat este faimosul Castel din Praga, una dintre cele mai mari fortărețe, reședință a regilor Boemiei, a cărui construcție a început în secolul al IX-lea.

Al doilea ca mărime după Castelul Pragăi este Cesky Krumlov, situat în orașul cu același nume, localitate supranumită Perla Cehiei de Sud. Construit în sec. al XIII-lea, pe malul râului Vlatva, castelul este format din peste 40 de clădiri istorice, inclusiv un teatru baroc ce s-a păstrat împreună cu dotările originale. Dacă îți dorești să vezi o adevărată expoziție de picturi murale, atunci trebuie neapărat să-ți faci timp și să vizitezi castelul Zvikov, construit la confluența râului Otava cu Vlatva, în stil gotic timpuriu. Zvikov a fost proprietatea regilor Boemiei până în secolul al XVI-lea, ultimii săi proprietari fiind din familia Schwarzenberg.

h

Alt castel care merită vizitat este Spilberk, fondat în secolul al XIII-lea de regele ceh  Premysl Otakar II, atât ca reședință, cât și ca fortăreață, pentru a proteja orașul regal Brno. Mai târziu, în 1783, împăratul Joseph II a hotărât să transforme o parte a fortăreței Spilberk în cea mai aspră închisoare din monarhia sa. Tot ca închisoare, dar de data aceasta pentru deținuți politici, a funcționat și în timpul primului război mondial și la începutul ocupației naziste. Din 1960, castelul este sediul muzeului orașului Brno, iar doi ani mai târziu a fost declarat patrimoniu național.

În cazul în care vrei să vizitezi un castel romantic în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să ajungi și la castelul Bouzov, ridicat pe la începutul secolului al XIV-lea. Acesta a servit ca punct de sprijin al mișcării husite și a fost reconstruit în stil neogotic în secolul al XIX-lea. Aici au fost turnate câteva filme inspirate din basme. Castelul are o bucătărie originală, dotată cu piese din secolul al XIX-lea.

Dacă ajungi la Praga, merită să faci un drum și la castelul Cesky Sternberk, aflat la 45 de kilometri de capitala Cehiei. Construit înainte de 1241, este legat de familia nobilă Sternberk și are numeroase colecții de familie, inclusiv o colecție de gravuri din cupru.

Alt castel pe care îl poți vizita este Rozmberk, care, în secolul al XIV-lea, a fost reședința celei mai puternice familii din Boemia, după familia regală.

Dacă vrei o scurtă incursiune în istoria Cehiei, poți ajunge la ruinele unui castel glorios odinioară, Rabi. Acesta a fost martor al unor perioade turbulente din istorie și al multor evenimente dramatice trăite de familiile Ryzmberk (sec. al XV-lea și al XVI-lea) sau Lamberk, care au stat aici până în 1920. Distrus de un incendiu, ar fi costat mult prea mult chiar și pentru o familie nobiliară ca Lamberk să fie restaurat.

Castelele enumerate mai sus sunt doar câteva dintre maiestuoasele și somptuoasele clădiri ce vorbesc despre arhitectură, cultură, istorie și tradiții cehești.

DATE GEOGRAFICE

Republica Cehă este situată în Europa Centrală și grupează regiunile Boemia, Moravia, precum și o parte din Silezia. Se învecinează cu Polonia la nord, Germania la nord-vest și la vest, cu Austria în sud și Slovacia în sud-est. Clima este temperată, cu veri calde și ierni reci, un exemplu de combinație între influențele continentale și cele oceanice.

DESCRIERE GENERALĂ Cehia este un stat membru al Uniunii Europene (a aderat în mai 2004), iar forma de guvernământ este republica, condusă de un președinte. Parlamentul este organizat în sistem bicameral (Senatul și Camera Deputaților), limba oficială este limba cehă, dar la nivel instituțional se folosește și engleza. Moneda națională este coroana cehă.

 

CAZARE, VARIANTE POSIBILE

Karlstejn – Hotel Mlyn – 4 stele, 267 18 Karlstejn 101.

Tel: +420 311 744 411

Un hotel romantic, situat pe malurile râului Berounka, aproape de faimosul și popularul castel Karlstejn. Are 21 de camere decorate cu mult bun-gust, echipate cu minibar, seif, TV. De asemenea, dispune de un restaurant care oferă o atmosferă extrem de plăcută și preparate culinare tradiționale. Hotelul are și sală de fitness, saună. și poate oferi o sală de conferințe pentru întâlnirile de afaceri.  Camera dublă costă între 86 și 110 euro pe noapte.

Karlstejn – Hotel Koruna,

3 stele;  267 18 Karlstejn 13.

Tel.: + 420/311/681 465

http://www.korunakarlstejn.cz

Este localizat în apropierea castelului Karlstejn. Hotelul oferă 14 camere cu 40 de paturi, fiecare cameră fiind dotată cu baie, duș, și televiziune prin satelit. Pentru copiii între 3 și 8 ani, se plătește jumătate din preț, iar pentru cei de până la 3 ani, nu se plătește cazare. Camera dublă costă 37 euro pe noapte (1000 CZK).

Praga – Hotel Palace, 5 stele,

CZ-111 21 Prague 1, Panská 12,

Tel.: +420 224 093 111.

Situat la câțiva pași de centrul Pragăi, este un simbol al ospitalității la cele mai înalte standarde. Hotelul pune la dispoziția turiștilor 124 de camere, inclusiv 10 apartamente de lux, care beneficiază de cele mai avansate echipamente. Prețul unei camere duble de lux este cuprins între 160 și 246 euro;

Praga – Hotel Opera, 4 stele, Tesnov 13, 110 00 Praha 1;

Tel: (+420) 222 315 609.

Hotelul dispune de 67 de camere cu televiziune prin satelit, telefon și minibar. Restaurantul hotelului oferă atât preparate cehești tradiționale, cât și din bucătărie internațională. Aproape de hotel se află o parcare, iar stația de metrou „Florenc” este la 100 de metri.

Cesky Krumlov – The Old Inn

Hotel, 4 stele, Namesti Svornosti, 381 01. Este un hotel care îți oferă tot confortul, situat în piața centrală din Cesky Krumlov. Clădirea hotelului este printre cele mai frumoase din întreaga regiune, fiind parcă desprinsă dintr-o poveste. The Old Inn are în total 52 de camere și apartamente, toate fiind dotate cu baie, televiziune prin satelit, minibar și telefon. O cameră dublă este în jur de 90 de euro, dar poți găsi oferte și cu 60 de euro pe noapte.

 

Una dintre cele mai mari fortărețe și reședință a regilor Boemiei, castelul din Praga este cel mai întins complex medieval din Europa. Construcția lui a început în secolul al IX-lea, dar actuala înfățișare și uniformitatea stilului baroc se datorează perioadei de domnie a |mpărătesei Maria Tereza (sec. XVIII).

Înconjurat de grădini și parcuri, castelul a rezistat de-a lungul secolelor numeroaselor războaie și renovări. Întregul complex medieval cuprinde mai multe biserici, muzee, străduțe, totul culminând cu impresionanta Catedrală Sfântul Vitus, unde aveau loc încoronările regilor Boemiei.

Despre Iulia Iulia

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*