Home » Europa » De la Viena mai încolo… prin Slovacia

De la Viena mai încolo… prin Slovacia

Să presupunem că vizita dumneavoastră de afaceri la Viena, Praga sau Budapesta s-a încheiat mai devreme. Vă rămân câteva zile la dispoziție pentru a vizita împrejurimile. Luați avionul spre Slovacia, pentru că aveți ce vedea.

 

Veți avea surpriza să găsiți o zonă proaspătă, neatinsă încă de civilizația nivelatoare, de consumism și artificialitatea restaurantelor fast food, o țară în care pădurile au încă o aparență de inaccesibilitate, în care tradițiile sunt uluitor de proaspete și de frumoase. Aceasta este Slovacia. Parte a fostului bloc comunist, Slovacia este independentă abia din 1993, iar oamenii au încă o prospețime de ființe trezite după un lung somn al istoriei. Castelele din Slovacia sunt foarte bine conservate și aduc sub ochii vizitatorului din secolul XXI episoade din istoria acestei țărișoare care nu a scăpat neocolită de furtuni violente.

Locuitorii acestei națiuni aflate în mijlocul Europei păstrează cu sfințenie obiceiurile locale și comportamente care vin de departe, din vremuri păgâne, chiar dacă Slovacia a fost de-a lungul timpului parte centrală a Imperiilor cu rol civilizator. Slovacii au o sumedenie de sărbători cu rezonanță păgână, deși sunt majoritar catolici. La 11 noiembrie se serbează Ziua Sfântului Martin, zi considerată în vechime începutul solstițiului de iarnă. La 25 noiembrie este ziua Sfintei Caterina, după care se ține postul de iarnă. În folclorul slovac, această perioadă este plină de spiriduși, gnomi, zâne bune și rele, vrăji, magie cât se poate. La 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, fetele fac o halușcă gustoasă (un fel de plăcintă tradițională) sub care pun bilețele cu numele bărbatului pe care îl vor. Pe 13 decembrie, să te ții! E sărbătoarea Sfintei Lucia, o zi importantă, smulsă din miezul întunericului de iarnă, o zi în care puterile răului se dezlănțuie și trebuie menite să se întoarcă de unde au plecat. Femeile se îmbracă acum cu tot ce au mai frumos și fac vrăji de alungat spiritele malefice. Iar Ajunul Crăciunului are aproape tot atâtea „bordeie și obiceie“ câte și pe la noi. Trebuie să fie pe masă multă mâncare, cam de vreo 12 feluri. În limba slovacă Ajunul Crăciunului se traduce prin „ajun abundent“. Nu trebuie să lipsească usturoiul, altfel cine știe cu cine se pot trezi onorabilii gospodari în case, eventual cu moroi păroși și iele rele.

 

ISTORIE LA TOT PASUL

Dacă nu aveți timp să zăboviți mai mult și să cunoașteți pe pielea dumneavostră aceste obiceiuri, vă recomandăm să închiriați o mașină, deși sistemul de șosele și autostrăzi nu este dezvoltat la nivelul întregii țări. Doar astfel puteți fi siguri că nu ratați ceva din ceea ce merită văzut. Începeți cu Bratislava. Capiala slovacă pare cenușie la prima vedere, dar acest oraș are câteva dintre cele mai frumoase și mai „grele“ de istorie clădiri din Europa. Castelul Bratislava, poreclit și „masa întoarsă“ datorită formei lui, este în același timp Muzeu Național cu minunate expoziții de instrumente muzicale, mobilă veche din Moravia și o colecție de exponate reunite sub numele „bijuterii ale vechii Slovacii”. Banska Stiavnica ar fi al doilea oraș demn de o vizită prelungită dacă sunteți deja familiarizați cu istoria Slovaciei, pentru că acolo veți găsi castele, biserici și școli vechi. Să nu vă așteptați să găsiți prea multe cluburi de noapte sau alte semne de viață modernă însă, pentru că veți fi dezamăgiți. Locuitorii de aici preferă liniștea. Castelele slovace sunt printre cele mai vechi din Europa și au avut importanță militară până prin secolul al XVII-lea. Între locuitorii castelului Trencin, de-a lungul timpului s-a numărat și principele transilvănean Matei Corvin, însurat cu fiica Regelui Boemiei, Gheorghe de Podebrady. Nu-i așa că deja vă simțiți mai aproape de această țară? Istoria românilor și a slovacilor s-a intersectat de-a lungul timpului. În partea centrală a țării veți da peste castelul Spis, unul dintre cele mai vechi castele regale gotice. Conacul din Betliar este legat de familia Andrassy, care a avut proprietăți și în Transilvania. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost păstrat intact și acum adăpostește colecții valoroase de mobilă, picturi, arme, medalii, porțelanuri, veselă, ceasuri, obiecte adunate de trei generații de aristocrați din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, de valoare inestimabilă.

Nu trebuie să ratați castelul Cachtice, mai ales dacă citiți literatură horror. De ce? Pentru că în acest castel, azi o ruină, a locuit contesa Elisabeta Bathory, contesă de Cachtice, originară din Transilvania. Legenda spune că a ucis cu sânge rece peste 600 de fete. Despre nimeni nu s-a scris atâta literatură bună și proastă ca despre bogata și sângeroasa contesă Bathory. Este menționată și în Cartea Recordurilor. Se spune despre ea că era o femeie foarte frumoasă, căsătorită cu contele Bathory la vârsta de 15 ani. Contele era un soldat crud și până și turcii îi știau de frică. Contesei îi era teribil de teamă de bătrânețe. Într-o zi i s-a năzărit că sângele de femeie tânără îi întinerește pielea. Vă imaginați ce măcel cosmetic a urmat! Pedeapsa ei ai fost să moară închisă în castelul Cachtice. Dar nu vă speriați, acum acesta este unul dintre cele mai vizitate de pe teritoriul slovac! Deosebit de frumos este și castelul Bojnice, care a adăpostit prima baie de aburi și primul „salon“ spa, pentru că în apropiere sunt izvoare termale care fac minuni pentru sănătate. Castelul a ars în 1950, apoi a fost reconstruit, iar acum adăpostește unele dintre cele mai prețioase colecții de pictură bisericească din Slovacia. Iar copiii găsesc aici o grădină zoologică ca o Arcă a lui Noe: urși polari, vulturi, condori, maimuțe, leoparzi și elefanți.

 

CUM SE AJUNGE

Se poate merge cu avionul pe ruta București – Bratislava, biletul costă în jur de 150 euro. Există zboruri zilnice către Kosice de la Praga și Viena. Cu trenul e și mai ușor. Viena se află la 100 de km de Bratislava și marile rute feroviare trec prin apropiere. Există și multe transporturi cu autocarul din majoritatea țărilor Europei, inclusiv România, care au avantajul că vă lasă să priviți și orașele de pe drum. Iar dacă vreți o călătorie de neuitat, luați vaporul, de la Viena sau de la Budapesta către Bratislava. Pentru mai multe informații, accesați http://www.piestany.net. Portalul este foarte bun pentru a afla de unde se poate închiria o mașină bună sau o bicicletă – pentru cei care vor să și viziteze, dar și să facă sport.

 

CAZARE

Există hoteluri în Slovacia pentru toate buzunarele. În Bratislava, hotelul Marron, de 4 stele, este situat în centrul istoric al capitalei și este un monument arhitectonic. Este decorat în stilul începutului de secol XX și are servicii excelente. Radisson, aflat în fața Operei, nu e mai prejos. Avantajul este vecinătatea cu majoritatea ambasadelor și centrelor de afaceri din capitala slovacă. Mai multe informații găsiți la http://www.region.sk

 

UNDE SE POATE MÂNCA

Slovacii sunt la fel de mândri de bucatele lor specifice cum suntem și noi. Puteți mânca o halușcă gustoasă în oricare restaurant. Încercați, de exemplu, Epicure Nova Zamski, un lanț de restaurante cu un meniu foarte variat și cosmopolit, de la pizza până la feluri de mâncare thailandeze, dar și atmosferă cu specific și bucătari sociabili și plini de atenție față de gusturile clientului.

Despre Iulia Iulia

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*