Home » Europa » Hai hui prin New York

Hai hui prin New York

Chiar dacă nu veți ajunge în New York dinspre Ellis Island, precum primii emigranți, cu siguranță nu puteți scăpa fără o scurtă escapadă la Statuia Libertății. |n Lower Manhattan, lipsa gemenilor de la World Trade Center din panorama zgârie-norilor este încă resimțită ca o rană dureroasă. |n plan îndepărtat, Empire State Building, a cărui siluetă este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului, a rămas cea mai înaltă construcție din New York. Emoția pe care o veți simți în timp ce vaporașul – ce poartă nume ca Miss Liberty – se apropie de port poate fi copleșitoare, dar nu vă temeți, chiar din primele cinci minute vă veți simți acasă, în cel mai mare oraș al Americii.

O senzație la fel de copleșitoare veți avea ieșind pur și simplu dintr-o stație de metrou din „midtown“ în vârtejul uneia dintre arterele cele mai aglomerate – 5th Avenue, 6th  (Avenue of Americas) sau 7th (Fashion Avenue). Magazine de lux, tonete cu ceasuri sau genți „de firmă“ cu 2$ bucata, monumente de artă contemporană la colț de stradă sunt asaltate zilnic de valuri de turiști, commuters (navetiști) sau newyorkezi get beget. Puteți simți în modul cel mai direct faptul că aici trăiesc 8 milioane de oameni, iar în toată aria metropolitană aproape 19 milioane. Nu există o rasă sau o originie predominantă, diversitatea etnică este frapantă – asiatici, latino, arabi, africani sau evrei se amestecă într-un furnicar de neimaginat.

 

MEREU MAI SUS

Spiritul eclectic al New York-ului, dincolo de diversitatea umană, este cel mai bine reflectat în arhitectură. Nici un alt oraș al lumii nu este atât de legat de ideea de „zgârie-nori“ și nici un alt oraș nu are o colecție atât de variată de clădiri înalte. La mijlocului secolului al XIX-lea, parcelele mici și prețurile imobiliare mari, combinate cu noile tehnologii ca ascensorul sau structurile de oțel, au dus la o adevărată cursă a înălțimilor.

Competiția a început odată cu primele turnuri, ridicate la începutul secolului trecut, adaptând stiluri tradiționale neogotic sau renascentist, cu detalii la scară impresionantă (American Standard, Crown Building), a trecut prin euforia artdeco (Empire, Rockefeller), apoi prin sobrietatea stilului internațional (WTC, Solow), până la noile construcții post-moderne (Citicorp, Trump Tower).

Cursa nu a putut fi oprită nici de tragedia din 11 septembrie – în 2012 este preconizată finalizarea noului World Trade Center, la realizarea proiectului  participând câțiva dintre cei mai cunoscuți arhitecți contemporani – Liebeskind, Gehry, Calatrava, Foster. The Memory Foundations are în centru două bazine uriașe în locul fostelor turnuri gemene, înconjurate de un complex de șapte noi turnuri și Liberty Tower, un turn a cărui înălțime va avea semnificație simbolică: 1776 picioare (541 m), 4 iulie 1776 fiind data Declarației de Independență.

Bineînțeles, zgârie-norii nu sunt totul. Fiecare  cartier al Manhattanului are o personalitate puternică și cu totul diferită de celelalte – este imposibil de comparat nebunia reclamelor luminoase din Times Square cu poezia străduțelor boeme din Greenwich Village, sobrietatea blocurilor înguste din fier cu scări exterioare din Soho cu agitația teatrelor, cinematografelor și cluburilor de pe Broadway.

 

MARELE DRUM ALB

Celebrul bulevard care taie pieziș caroiajul strict de străzi și bulevarde este cea mai veche arteră nord-sud, datând încă de pe vremea când orașul se numea New Amsterdam. Milioanele de lumini și reclame ale teatrelor sunt la originea poreclei primite în 1902: „The Great White Way“.

Districtul teatrelor începe la Columbus Circle,  piața rondă ce poartă numele descoperitorului Americii, punctul de unde se măsoară distanțele față de New York. Aproximativ 40 de teatre se înghesuie în cartierul care se termină după Times Square. Puteți vedea aici musical-uri celebre precum Cats sau The Phantom of the Opera. Pentru spectacole experimentale, trebuie însă să mergeți off-Broadway, de exemplu la celebrul La Mama, din East Village, teatrul care l-a consacrat pe Andrei Șerban. Prretutindeni veți găsi tonete cu hot-dogs și pretzels cu $2. Să nu fiți surprinși dacă în fața hotelului Hilton, veți vedea o coadă de câteva zeci de persoane la o tonetă cu halal-food – $5 o farfurie cu delicioasa mâncare tradițională a musulmanilor.

Burger Joint: secretul „murdar“ al luxosului hotel Le Parker Meridien (6th Ave. cu 57th St.) – într-un colț al lobby-ului plin de valeți  galonați, după perdele grele de catifea roșie, veți găsi un spațiu de câțiva metri pătrați unde se vând cei mai buni burgeri din oraș, cu numai $5.

The View. Singurul restaurant rotitor din New York se află la etajul 40 al hotelului Marriott Marquis. Priveliștea asupra Times Square este absolut uluitoare, timp de o oră restaurantul face o tură de 360°. Puteți mânca pe săturate cu $30, însă deserturile excelente și băuturile nu sunt incluse în preț, așa că cel mai bine ar fi să vă invite altcineva la masă.

Dacă vă este dor de mâncarea europeană, alegeți o trattoria italiană ca Lunapiena sau un bistro franțuzesc ca La Côte Basque, însă nu uitați să lasați bacșiș dublul taxelor, adică 15-20%. Puteți avea surpriza să mâncați alături de celebrități ca Mickey Rourke sau Phil Collins.

 

n TRANSPORT

Metroul. Cel mai simplu mod de a ajunge de oriunde, oriunde. O călătorie costă $2, dar cu $20 puteți lua o cartelă cu 12 călătorii. Nu vă așteptați totuși la lux: 5 milioane de călători folosesc zilnic cele 26 de linii, iar prima linie în subteran a fost dată în folosință în 1904. Câte un șobolan mai trece liniile, trenul face un zgomot cel puțin neplăcut, însă fiecare stație este decorată într-un fel unic.

Taxiuri. Faimoasele yellow cabs împânzesc orașul, prețul începe de la $2,50. Majoritatea șoferilor sunt imigranți, astfel încât puteți avea norocul să găsiți un taximetrist român care să vă ofere o tură gratuită împrejurul Manhattanului pentru a admira Brooklyn, Statuia Libertății și New Jersey.

Limuzine, trăsuri, rick-shaws. Probabil nu le veți folosi în mod regulat, dar este posibil ca, la un moment dat, să  cedați ispitei, pentru că străzile sunt împânzite de limuzine și bicicliști în căutare de clienți.

Ce merită cumpărat

Flori din Times Square: contrar așteptărilor, florăriile „pentru turiști“ vând două duzini de trandafiri cu doar $10. Perfect pentru aniversarea căsătoriei verișoarei din Queens. Atenție! Aici buchetele au număr par de flori.

Cărți second-hand:  puteți petrece ore în șir în fotoliile confortabile de la Borders sau Shakespere & Co., răsfoind cele mai noi apariții, dar dacă vreți să cumpărați, mergeți la anticariate – fie în jurul universităților, unde sunt deschise până noaptea târziu, fie la uriașul Strand Books din downtown.

Pierdeți vremea online: chiar dacă nu cumpărați nimic, e bine de știut că magazinul Apple 5th Ave. este deschis non-stop. Aici puteți chat-ui și email-ui în voie, gratuit. Nu lăsați decorul high-tech să vă fure – la New York, lucrurile interesante se petrec în stradă.

Window-shopping: vitrinele de la Tiffany’s sau Bergdorf Goodman sunt adevărate opere de artă; Saks Fifth Avenue și Bloomingdale’s nu trebuie nici ele ratate, însă cele mai surprinzătoare combinații le veți găsi în boutique-urile din Soho.

Despre Iulia Iulia

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*