Home » Europa » orasul REGELUI DAVID

orasul REGELUI DAVID

 

 

Evrei, creștini și musulmani sosesc în tot timpul anului la Ierusalim pentru a-și aduce tributul de credință unui loc încărcat de istorie cu semnificații al căror înțeles e descifrat de cărțile sfinte ale omenirii. Ierusalimul are puțin peste 700 000 de locuitori și e capitala statului Israel. Dar, într-un sens mai larg, se poate spune că aparține omenirii întregi. Sub acest nume, orașul e cunoscut cu mult înainte de apariția religiilor creștină și musulmană, încă din mileniul al III-lea înainte de Christos. În zilele noastre, Ierusalimul e și un formidabil loc de „pelerinaj turistic“. Aceasta mulțumită monumentelor sale vechi și unei industrii turistice foarte bine pusă la punct. Nu trebuie să fii un om evalvios pentru a fi impresionat de cele văzute aici. Nicăieri în lume nu există o mai mare bogăție culturală și istorică, adunată pe un loc atât de mic, sub un soare atât de arid și de puțin prietenos. Natura e stearpă, istoria e zbuciumată. Și totuși Ierusalimul e locul de unde a început crearea lumii.

Ierusalimul e așezat pe dealurile lui Iuda. Se află la 50 de kilometri de Mediterana și la 30 de kilometri de Marea Moartă, celebrul lac sărat al Vechiului Testament, locul în apropierea căruia au fost descoperite manuscrisele esenienilor. În partea de răsărit a orașului se află Muntele Măslinilor, iar vechea cetate e înconjurată de trei văi adânci, care se unesc în Valea Siloam, în apropiere de fântâna Bir Eyyub. Sunt locuri al căror nume apare de nenumărate ori în Vechiul și Noul Testament. Simpla lor menționare evocă deja fapte miraculoase și povești biblice.

Când poporul lui Israel a ajuns în țara promisă de Dumnezeu, orașul era locuit de cananiți, avea deja câteva sute de ani de istorie și nu a putut fi cucerit datorită poziției sale strategice. Abia în vremea domniei legendarului rege David, Ierusalimul devine capitala statului evreu. David aduce aici Chivotul Legământului. De atunci și până astăzi, Ierusalimul e numit Cetatea Sfântă.

Vechiul oraș este și astăzi înconjurat de ziduri și este împărțit în patru cartiere: evreesc, creștin, armean și musulman. Șapte sunt porțile de intrare prin care se pătrunde în cetate și acestea reprezintă un obiectiv turistic în sine. Toate poartă mai multe nume, datorită faptului că fiecare cult religios folosește nume care trimit la propria tradiție. Zidurile cetății au fost refăcute în repetate rânduri, cele de acum, impresionante și bine conservate, au fost ridicate în timpul ocupației otomane. În interiorul acestor ziduri, ridicate de otomani în secolul al XVI-lea, se află principalele locuri de cult ale celor trei mari religii monoteiste: Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii, Moscheea Al Aqsa, Muntele Templului. Mai multe circuite turistice clasice cuprind monumentele din perimetrul Orașului Vechi. În zilele de sâmbătă, primăria orașului oferă gratuit ghidaj pentru aceste circuite.

 

CÂTEVA TRASEE TURISTICE

ÎN ORAȘUL VECHI

De la Turnul lui Tancred la Biserica Sfântului Mormânt. Traseul durează cel puțin trei ore și cuprinde locuri de o uluitoare frumusețe și încărcătură istorică. Atenție, se cade se fiți îmbrăcați decent, pe cât posibil modest, să nu faceți abuz de o vestimentație prea sumară sau prea comodă, pentru că mai multe locuri sfinte și lăcașe de cult sunt cuprinse în acest circuit. Traseul reface etapele pătrunderii cavalerilor cruciați în Cetatea Ierusalimului. Veți afla cum au reconstruit cavalerii cruciați orașul, după ce, pentru a-l cuceri, l-au trecut prin foc și sabie. Veți afla care erau vechile ordine ce și-au stabilit centrul aici și ce secrete păzeau ele. Veți afla cum și-a schimbat de-a lungul timpului arhitectura cea mai sfântă dintre bisericile creștine. Și veți păși pe locul unde, potrivit tradiției, a fost înmormântat Adam.

De la Biserica Sfântului Mormânt până în cartierul armenesc. Traseul durează, de asemenea, cel puțin trei ore. Și aici veți avea nevoie de o vestimentație adecvată. Principalele monumente ale acestui traseu sunt biserica Sfântului Evanghelist Marcu și mormântul lui David. Alte câteva lăcașe de cult, aparținând unor confesiuni ortodoxe foarte vechi, armenilor, dar și sirienilor, oferă o formidabilă călătorie în disputele teologice din zorii epocii creștine. Armenii s-au stabilit de timpuriu în aceste locuri – în secolul VII existau mai bine de 70 de mănăstiri armene în țara Sfântă. Unii au sosit aici fugind din Anatolia, ca urmare a prigoanei turce, și au păstrat tradiții vechi. Sunt celebri pentru ceramica produsă manual. Veți vedea numeroase magazine de ceramică în cartierul armenesc.

Un alt traseu clasic al Ierusalimului începe la poarta Damascului și cuprinde monumentele păgâne ale orașului, datând în principal din perioada ocupației romane. De la poarta Jaffa până în cartierul evreiesc e poate traseul cel mai lung, dar el se intersectează cu traseele anterioare și multe dintre locurile vizitate sunt comune.

Un traseu de aproximativ două ore pornește de la Poarta Leilor și parcurge Via Dolorosa. Sunt paisprezece opriri pe traseu, așa cum s-a întâmplat pe drumul parcurs de Iisus Christos…

 

LOCUL DE UNDE A ÎNCEPUT CREAREA LUMII

Bisericile, mănăstirile, templele, sinagogile și moscheile din Ierusalim sunt numeroase. E greu de făcut o alegere, lăsați-vă pur și simplu purtați de pași către locurile care vă cheamă prin spiritualitatea lor. Locul cel mai venerat de către lumea creștină e Biserica Sfântului Mormânt. În anul 324, Elena, mama împăratului Constantin, descoperă îngropată în acest loc crucea răstignirii lui Iisus și, doi ani mai târziu, împăratul Constantin începe ridicarea bisericii. Va fi distrusă de perși, refăcută de cruciați. În interiorul bisericii se află mai multe capele ortodoxe, armene și catolice. Mormântul lui Iisus e o capelă grecească. Din aprilie și până în septembrie, biserica e deschisă între orele 5 și 21. În restul anului, e deschisă între orele 4 și 19. Un orar strict reglementează succesiunea serviciilor religioase ale ortodocșilor, catolicilor și armenilor în biserică. Impresionantă e desigur slujba de Paști. A rămas până astăzi un mister aprinderea luminii în timpul slujbei grecești de Înviere, când torța ținută de preotul oficiant pare să se aprindă singură din chiar locul mormântului lui Iisus. Muntele Templului, pe care se înalță auriul Dom al Stâncii, e sacru pentru toate cele trei religii monoteiste. În vârful muntelui se află piatra de unde, potrivit tradiției evreiești, a început crearea lumii. Se crede, de asemenea, că aici se află stânca pe care Avraam a vrut să-și sacrifice fiul, pe Isaac. Muntele e și locul din care Mohamed s-a ridicat la cer, unde i-a întâlnit pe cei șase oameni importanți (printre care Adam, Abraham și Iisus). Domul stâncii nu e o moschee, așa cum se crede de obicei. Locul e sacru pentru tradiția musulmană, al treilea ca importanță după Mecca și Medina. Construcția domului a început în anul 688, dar domul, inițial acoperit cu plăci de aur, a fost distrus în repetate rânduri și refăcut de fiecare dată. E probabil cel mai spectaculos monument al Ierusalimului, vizibil de la mare distanță. În apropiere se află moscheea El-Aqsa, una dintre cele mai importante ale Islamului. Actuala înfățișare datează în mare parte din secolul al XIV-lea, iar construcția ei este atribuită califului Omar.

 

MUZEE FRUMOASE ȘI IMPRESIONANTE

Câteva muzee dintre cele multe ale Ierusalimului merită atenția dumneavoastră în mod special.

Muzeul de Arheologie Rockefeller e unul dintre cele mai cunoscute ale lumii, aici sunt păstrate câteva dintre celebrele manuscrise de la Marea Moartă. Colecțiile sale de antichități sunt impresionante iar clădirea muzeului are o arhitectură specială. Se află în afara orașului vechi.

Muzeul Biblic înfățișează Istoria țării Sfinte pornind de la datele din Biblie. E un important centru cultural și de studii. Pe lângă expozițiile permanente sunt organizate expoziții temporare foarte interesante, multe în colaborare cu Vaticanul. n

 

INFORMAȚII UTILE

Companiile turistice din România au în pachetul lor de oferte mai multe variante de excursii în Israel. Deplasarea se face invariabil cu avionul, drumul cu autocarul sau orice alt mijloc de transport terestru este exclus din pricina distanței destul de mari și faptului că un astfel de traseu ar traversa zonele de conflict ale Orientului Mijlociu. Prețul unui circuit standard de opt zile, incluzând transportul și cazarea, începe de la 700 d.

Pentru a intra în Ierusalim aveți nevoie de pașaport valabil. Turiștii veniți în Israel pot rămâne fără întrerupere trei luni. Dacă vreți să rămâneți peste trei luni în Israel, puteți obține fără probleme o aprobare de la orice oficiu al Ministerului de Interne, în cazul în care actele dumneavoastră sunt în regulă. E preferabil ca la sosire să aveți bilet dus-întors, bani suficienți pentru perioada pe care aveți de gând să rămâneți în Israel și, eventual, recomandarea unui cetățean israelian.

Se întâmplă destul de des ca unii turiști să fie reținuți la frontieră în cazul în care nu prezintă suficientă încredere, numărul muncitorilor ilegali din țara Sfântă e foarte mare. Turiștii, inclusiv diplomații, trebuie să completeze la intrarea în țară un formular special. Dacă după părăsirea Israelului intenționați să vă continuați călătoria într-o țară musulmană (cu excepția Egiptului sau a Iordaniei), solicitați ofițerului vamal să vă aplice vizele pe acest formular, și nu pe pașaport, altfel riscați să vă fie refuzată intrarea de către autoritățile statelor arabe, urmare a conflictelor din zonă.

Nu e neapărată nevoie de asigurare medicală, dar e recomandabil să faceți una înainte de a pleca din România, costurile medicale sunt uriașe în Israel, iar clima aridă poate pune turiștilor diverse probleme.

În ciuda știrilor alarmante din presa cotidiană, Ierusalimul e un oraș foarte sigur. Nu s-au înregistrat niciodată atacuri asupra turiștilor motivate de conflictele din zonă.

Turiștii pot aduce cu ei orice sumă de bani, aceasta nu trebuie declarată la vamă, iar schimburile valutare nu sunt înregistrate. Practic orice fel de card este acceptat pentru plăți.

Transportul public e foarte bine dezvoltat în Ierusalim, existe o linie de autobuz special destinată turiștilor în Ierusalim, dar, atenție, în ziua de Sabat nu circulă autobuzele.

Despre Iulia Iulia

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*