Home » Europa » Varșovia sau post-comunismul șic

Varșovia sau post-comunismul șic

 

Ce poate fi mai șic decât acest oraș? Stilurile arhitecturale se amestecă spre deliciul celor excentrici și rafinați ce vin la Varșovia. Istoria medievală, goticul și stilul baroc au un „mariaj“ interesant cu cel sovietic, altoit militărește aproape peste toate edificiile. Pentru turiștii în căutare de noutate, de evenimente underground sau pentru fotografii celor mai în vogă reviste de modă, Varșovia este orașul perfect. Ce poate fi mai cool decât o petrecere postmodernă, cu o invazie de lumini halucinante, într-o clădire veche, comunistă? Cât despre epoca apusă a comunismului, ea și acum trezește fantezia scenariștilor de filme de spionaj, cu toate ungherele lui misterioase și iernile asemănătoare cu cele rusești.

Capitala Poloniei este acum principala zonă economică și turistică a țării, o țară vrednică, ce a depășit mai repede și mai discret „bucuriile“ tranziției la economia de piață. Cu toate acestea, Varșovia a fost afectată de al Doilea Război Mondial până în măduva orașului, în cele mai vechi structuri și elemente specifice. Aproape tot orașul a fost distrus, iar populația (din care mai bine de o treime era iudaică) a fost deportată. Comuniștii au avut strania (dar fericita, culmea!) inițiativă de a reconstrui orașul așa cum fusese înainte de război, și a rezultat o copie a orașului vechi… fără să fie veche. Oricum, experimentul a fost apreciat de UNESCO, iar Orașul Vechi a intrat pe lista patrimoniului. Capitala Poloniei este traversată de râul Vistula, iar pe malul stâng se găsesc cele mai multe obiective culturale. Pe malul drept al râului puteți face shopping (dacă nu aveți chef de obiectivele de pe malul stâng). Nu trebuie ratată, totuși, o plimbare pe „calea regală“ care trece de la nord spre sudul orașului, către Orașul Vechi, pe lângă Nowy Swiat, galerii comerciale la mare modă. Mai cuprinde palatele regale supraviețuitoare după război, grădinile regale din Parcul Lazienski și Palatul Wilanów, aproape de centrul Varșoviei. Chiar dacă este iarnă, atmosfera serilor varșoviene este la fel de romantică precum a celor pariziene. Concerte de muzică clasică interpretate profesionist pe străduțele și aleile Varșoviei, vânzători ambulanți de suveniruri, studenți sofisticați, îmbrăcați modern, discutând politică, blonde care parcă seamănă toate cu Eva Herzigova. Deși moștenirea comunistă a lăsat în urmă clădiri cenușii, au rămas și câteva vestigii demne de atenție. Palatul regal, de exemplu, este „opera“ comuniștilor, pentru că a fost reconstruit  între 1971 și 1984. După ce a servit de reședință ducilor de Mazovia și regilor polonezi până în secolul al XVIII-lea acesta a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și apoi reconstruit. Acum este muzeu. Merită o  vizită prelungită și Wilanów. Oricine a studiat în clasa a șasea la limba română „Sobieski și românii“ a auzit deja despre acest rege brav, care a costruit și Wilanów, construcție ce urma a-i servi drept reședință de vară. Și regii care i-au urmat la tron lui Sobieski au iubit acest castel.

Muzeul Național al Poloniei este o altă destinație obligatorie pentru rafinați într-ale artei. Deține o colecție foarte mare de artă, din cele mai vechi timpuri până în contemporaneitate. Expune inclusiv o colecție de artă egipteană antică, unică în Europa, dar și tablouri de Picasso, Andy Warhol, Caravaggio și Rubens.

Polonia a fost, până la război, unul dintre cele mai importante centre economice și culturale iudaice. Unul dintre cei mai valoroși scriitori ai secolului XX, laureat Nobel, Isaac Bashevis Singer, s-a născut aici, în Varșovia. Cărțile lui vorbesc despre o Varșovie de poveste, cu circari evrei ambulanți, cu mituri, povești și tradiții dispărute, o lume care între războaie încă era posibilă, dar care, odată cu a doua conflagrație, a murit. Acum Varșovia oferă celor cu nervii tari priveliștea austeră a ghetourilor.

Dar nu aveți voie să vă întristați. Polonezii sunt un popor cu chef de viață și au, de cum dă primăvara, o mulțime de festivaluri și sărbători. Merită să ajungeți la Varșovia în perioada Întâlnirilor teatrale, când defilează pe străzi trupe de teatru costumate excentric. Polonezii sunt un popor foarte cultivat, cu universități datând din secolul XII, deci… multă artă. Festivaluri de literatură (Port Wroclaw) de jazz (http://www.jnofestival.pl/), W-Parade (continuarea imensului Love Parade de la Berlin care are loc în iunie), Buskerbus (iunie-iulie – teatru, muzică, umor), Festivalul Internațional de Orgă și Muzică de Cameră, „Festivalul de chitară clasică“ (august), o mulțime de festivaluri de film de artă, pentru cei plictisiți de Hollywood. Pofticioșii nu trebuie să rateze primăvara aceasta „Joia grasă“, când toată lumea își cumpără paczki, un fel de gogoși cu jeleu, care, se spune, te ajută la iertarea păcatelor (?!). Și polonezilor le place să se păcălească reciproc de 1 aprilie și își dăruiesc buchete enorme de flori când mijește primăvara. Doamnelor romantice, acolo-i de noi! Și nu ar strica să dăm o raită și pe la Ulica Chmielna, sau pe Nowy Swiat, pe Ulica Marszalkowska ori pe Aleja Jerozolomskie. Nu ați înțeles nimic? Nici o problemă, limbajul cumpărăturilor este unul universal. Găsim aici haine semnate de designeri de la Paris dar și chestii foarte șic și foarte trendy semnate de creatori polonezi talentați la prețuri mai de bun simț.

 

Despre Iulia Iulia

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*